Skip to main content

El turisme del vi

Loxarel i el turisme del vi

Els límits de la DO Penedès són per a Loxarel una garantia a l’hora d’expressar les característiques dels seus vins. Ubicat a la finca de Can Mayol, al celler conservem l’antic refugi antiaeri que els republicans van construir sota l’aeròdrom de Vilobí del Penedès, durant la guerra civil espanyola. Aquest refugi es va convertir en la base de l’actual cava de Loxarel i és un dels espais més emblemàtics de la finca i on descansen els escumosos més preuats.

La seva importància històrica queda reflectida en el recull de punts d’interès històric dels Espais de la Memòria que va marcar el Memorial Democràtic al Penedès durant els anys 2000. En una de les dues entrades del refugi —actualment en desús— hi consta l’explicació històrica amb algunes fotografies dels avions i els soldats que hi havien operat, i mapes antics del que va suposar aquesta construcció. Un cop acabada la guerra,  els avantpassats de la família Mitjans van decidir salvar l’edifici de ser enderrocat, i al cap dels anys, Josep Mitjans el va fer servir per deixar descansar les primeres 1.000 ampolles d'escumós que serien la llavor de l’actual empresa.

En aquest moment, el refugi antiaeri és l’espai on descansen els millors escumosos de la casa

El raïm que fem servir a Loxarel per elaborar els nostres productes prové de la finca de Can Mayol, i de les finques que la família Mitjans Nin tenim al Pla de Manlleu, la part més alta de la DO Penedès. El raïm d'alçada és el responsable d'algunes característiques dels vins del celler.

Conscients de la creixent demanda de visites i activitats relacionades amb el món del vi a Catalunya i del potencial que el Penedès té com a destinació enoturística, a Loxarel obrim les portes del celler, la cava i el refugi, en cites concertades. Amb esperit acollidor, la família Mitjans Nin volem fer partícips els visitants i clients de la particular filosofia que apliquem en la nostra manera  d’elaborar vins de qualitat amb un segell diferenciat.

A més de trepitjar les vinyes on creix el raïm i veure en primera persona el procés d’elaboració dels vins, des del cep fins a l’ampolla, podreu entrar en l’antic refugi antiaeri, per sentir el silenci del repòs de les ampolles d’escumós més apreciades del celler.