Loxarel amplia les vinyes d'alçada al Pla de Manlleu i implanta la poda de respecte a totes les finques

El celler ha recuperat una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que havia estat abandonada i envaïda pel bosc i la vegetació

 

El celler Loxarel ha recuperat a la zona del Pla de Manlleu una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que feia anys que s'havia abandonat i havia estat envaïda pel bosc i la vegetació. Ara fa un any, el celler va obtenir el permís de la Generalitat per recuperar la parcel·la, netejar-la i reconvertint-la en vinya. S'hi han plantat 10.440 ceps amb el sistema en vas de la varietat garnatxa que, d'aquí a tres o quatre anys, quan sigui més adulta, es destinarà a l'elaboració de l'OPS, un dels vins negres més emblemàtics de Loxarel.

WhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_3.jpeg

 

La recuperació d'aquesta vinya ha comportat la reconstrucció, de dalt a baix, de l'antic marge de pedra seca que voreja tot el camí al llarg de 310 metres i que amb el pas del temps i la invasió del bosc i la vegetació havia desaparegut. El marge s'ha reconstruït manualment, pedra a pedra, com es feia antigament. Les tasques de recuperació del marge han durat un any i tres mesos i només s'han fet servir pedres de la mateixa vinya i de l'entorn.

La nova vinya s'ha batejat amb el nom de La Vinya de l'àvia Paquita, en homenatge a l'àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva d'aquesta finca. L'àvia Paquita va comprar les vinyes de la Coma del Coll de Selma gràcies a un singular acord amb el que n'era l'anterior propietari: va pagar el preu pactat amb la fusta que va anar extraient dels mateixos boscos de la finca. 

Compromís amb la poda de respecte

Tant en aquestes vinyes d'alçada com en totes les seves finques, Loxarel ha implantat el sistema de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps. Aquest tipus de poda, que bàsicament consisteix a no arranar tant la ramificació de la planta,  permet respectar el flux de saba, evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs. Millora l'estat sanitari general de la plana, és més sostenible i permet allargar significativament la vida dels ceps. 

Aquest dimarts 14 de març vam fer una visita a les noves vinyes amb periodistes i comunicadors del món del vi, i els vam ensenyar com fem la poda de respecte seguint les instruccions i consells tant del propietari i enòleg del celler, Josep MItjans, com dels dos pagesos que tenen cura de les vinyes, en Jaume i en Juanma. Després vam visitar el poble templer de Selma i, finalment, vam acabar amb una visita al nou i espectacular eco-resort les Torres de Selma, que obrirà al públic el proper mes d'abril, a càrrec del seu propietari, en Luc. La Teresa i la Inés ens van cuinar una paella boníssima, maridada amb una selecció de vins i escumosos del nostre celler. 

Llegeix la notícia al digital Vadevi

https://vadevi.elmon.cat/territori/loxarel-recupera-tres-ha-vinyes-alcada-pla-manlleu-89836/

WhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_1.jpegWhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_5.jpegWhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_9.jpegWhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_11.jpegWhatsApp_Image_2023-03-14_at_15.01.05_13.jpeg

 

Subscriu-te al nostre Butlletí electrònic


wine
dopenedes

Contacta amb nosaltres

Masia Can Mayol
08735 Vilobí del Penedès
Map Loxarel Veure al mapa

Tel: (+34) 93 897 80 01
Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
GPS: 41° 22' 23'' N, 001° 40' 01'' E