
El consum de vi negre i els seus beneficis
Cada vegada s'avança més en les comprovacions sobre els efectes positius del consum de vi en la salut. Els polifenols que hi ha en la pell del raïm han convertit aquesta fruita en un antiinflamatori sobre el sistema cardiovascular. Però, el més interessant, és que el vi conserva i, en alguns casos, accentua aquests efectes.
En els últims anys s’han fet públics alguns estudis sobre l’efecte dels tanins i els polifenols (presents en el raïm i el vi, sobretot el vi negre) en la salut humana. S’ha comprovat que el consum de dosis moderades de vi negre té efectes beneficiosos per la salut, però no s’ha pogut comprovar encara si aquestes conseqüències són el resultat de l’efecte dels polifenols o de l’etanol. Un dels últims experiments que s’ha fet públic amb la intenció d’aprofundir en aquesta anàlisi és el que recull Ana Belén Casares en el seu projecte final de carrera d’Enginyeria Tècnica i Industrial, especialitat Química, de la Universitat Politècnica de Barcelona.
El treball, titulat Análisis de polifenoles en los vinos mediante técnicas de separación, recull un experiment que va consistir a donar una dosi moderada de vi negre (30 gr./dia) durant un mes a un grup de 40 homes sans. I la mateixa quantitat de ginebra a un grup de característiques similars. En el cas del grup d’homes que bevien vi cada dia es van comprovar els efectes dels polifenols, mentre que el grup d’homes que bevia ginebra permetia comprovar els efectes de l’etanol, ja que la ginebra és una beguda alcohòlica amb un contingut pràcticament indetectable de polifenols.
Amb aquest estudi es va poder comprovar que els homes que havien pres ginebra registraven un seguit d’aspectes positius: reducció de la tensió arterial i la concentració de fibrinògens, i un augment de l’HDL o colesterol bo; però també es van detectar aspectes negatius: una reducció de l’àcid fòlic sèric i un augment de l’expressió de molècules d’adhesió (que modifiquen la conducta biològica de les cèl·lules). En canvi, el grup que va consumir vi va registrar canvis positius per al sistema cardiovascular (reducció de fibrinògens, augment de l’HDL-colesterol bo, disminució de l’estat d’oxidació sèrica, entre altres).
Aquests resultats suggereixen que el consum moderat de vi té més efectes protectors sobre el sistema cardiovascular que no pas la ginebra, i que el consum moderat de vi negre té un efecte antiinflamatori sobre el sistema cardiovascular. A Loxarel ens agrada conèixer la realitat a la qual fan referència aquests estudis perquè estem convençuts que el consum de vi de forma moderada té efectes positius. I, cada vegada, estem més a prop de comprovar-ho.