Loxarel, pioner en aplicar ozó a les vinyes per protegir-les de plagues i malalties
Loxarel ha començat a implantar l’ús d’ozó per prevenir malalties a la vinya en substitució del coure o el sofre, que tot i ser productes autoritzats per a l’agricultura ecològica i biodinàmica, contenen metalls pesants que contaminen la terra. L’ozó (O3) barrejat amb aigua, en canvi, és innocu per al medi ambient perquè es torna a alliberar en forma d’oxigen (O2), i interactua a les parets de qualsevol fong o bacteri i els fulmina per efecte de l’oxidació, de manera que permet prevenir malalties com el míldiu o l’oïdi (malura). Per reforçar aquesta prevenció, Loxarel també aplica als ceps una infusió d’aigua amb cua de cavall, una planta medicinal amb un alt poder desinfectant natural.
Tant l’aigua ozonitzada com les infusions de cua de cavall, Loxarel les aplica a la vinya mitjançant dues màquines polvoritzadores remolcades amb un tractor que permeten impregnar tots els ceps a través d’uns aspersors dissenyats per arribar a la part més alta de la planta. La màquina per polvoritzar l’aigua ozonitzada és de nova adquisició i incorpora un dispositiu que genera l’ozó a través de petites descàrregues elèctriques. L’ozó es barreja contínuament amb l’aigua que s’emmagatzema en un dipòsit de 100 litres de capacitat i s’aplica també a la vinya mitjançant uns aspersors laterals que permeten arribar a tots els ceps.
En canvi, per aplicar les infusions de cua de cavall s’utilitza una màquina polvoritzadora dels anys cinquanta amb dipòsit de fusta que Loxarel ha fet restaurar i adaptar per fer aquests tipus de tractaments. Es tracta d’una polvoritzadora Balven B-60, fabricada per la mítica empresa Balven de Vilafranca del Penedès, que va ser adquirida per la família Mitjans a principi dels anys seixanta fins que va quedar obsoleta i abandonada en un magatzem del celler. Josep Mitjans, propietari i enòleg de Loxarel, va decidir fa alguns mesos fer-la restaurar per tornar-li a donar ús.
Mitjans destaca que la incorporació d’aquests dos tractaments innocus per al medi ambient suposa un pas endavant en el compromís del celler per preservar el territori i oferir uns vins i escumosos el màxim de naturals possible. “Prescindint de l’ús del coure o el sofre reduïm a zero els residus que contaminen la terra i aconseguim els mateixos efectes utilitzen elements naturals com son l’ozó o la cua de cavall”, assenyala l’enòleg de Loxarel. Ara per ara, aquest tractament s’aplica de manera experimental en algunes de les vinyes que el celler té a Vilobí del Penedès però s’ampliarà a la resta de manera gradual.
Loxarel és un dels cellers pioners en l’agricultura ecològica i biodinàmica i en la recuperació d’àmfores de fang on fermenten els seus vins i escumosos emparats sota la DO Penedès. Actualment té al mercat més d’una vintena de referències entre vins blancs, rosats i negres, escumosos Clàssic Penedès i dos escumosos ancestrals.
En aquest vídeo, l'enòleg i propietari del celler, Josep Mitjans, ens explica com funciona la nova màquina d'ozó.